Πολύ σημαντική για έναν καλό ύπνο είναι η επιλογή του σωστού στρώματος. Αν το στρώμα σας είναι ηλικίας άνω των 10 χρόνων, αν ξυπνάτε με πόνους στον λαιμό ή την πλάτη, αν τρίζει, αν είναι πολύ μικρό ή πολύ βρώμικο, τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα να το αλλάξετε. Προτού αγοράσετε καινούργιο στρώμα βεβαιωθείτε ότι θα προσφέρει τη σωστή υποστήριξη για τη δική σας σπονδυλική στήλη. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ιδιαίτερα σκληρό, αλλά ούτε και να "βουλιάζει". Έχετε στο μυαλό σας ότι πάνω σε αυτό θα περάσετε ούτε λίγο ούτε πολύ το ένα τρίτο της ζωής σας!

Ο καλός ύπνος, η ξεκούραση και η επιλογή του στρώματος

Ο ύπνος είναι πολύτιμος για την υγεία. Οι συμβουλές για καλύτερο ύπνο δεν θα ήταν πλήρεις εάν δεν εξετάζαμε και την ποιότητα του κρεβατιού και του στρώματος.
Το στρώμα σας έχει βέβαια μεγάλη σημασία για την ποιότητα του ύπνου σας. Σε κάποια στιγμή όμως χρειάζεται να το αλλάξετε με ένα καινούργιο.
Η επιλογή στρώματος και κρεβατιού πρέπει να είναι προσεκτική και μελετημένη για να ανταποκρίνεται στις δικές σας εξατομικευμένες ανάγκες.
Ένα στρώμα μπορεί να σας προσφέρει συνεχώς καλή υποστήριξη και ανάπαυση, ανάλογα με την ποιότητα, τη συχνότητα χρήσης και το βαθμό φθοράς του. Ένα βαρύ άτομο θα φθείρει το κρεβάτι πιο γρήγορα από ένα ελαφρύ άτομο, ένα ζευγάρι πιο γρήγορα από ένα μοναχικό άτομο.
Μεγάλη σημασία φυσικά έχει και το πόσο καλά προσέχουμε το στρώμα μας. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι ακόμη και ένα καλής ποιότητας στρώμα, με μια φυσιολογική χρήση, δεν θα αντέξει περισσότερο από περίπου 10 χρόνια.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι το στρώμα σας θέλει αλλαγή;

Το Συμβούλιο Ύπνου του Ηνωμένου Βασιλείου (Sleep Council UK) προτείνει ένα απλό τρόπο για να εξακριβώνετε κατά πόσο το στρώμα σας χρειάζεται ή όχι αλλαγή.

Απαντήστε με ναι ή όχι στις πιο κάτω ερωτήσεις:

 • Είναι το στρώμα σας ηλικίας άνω των 10 χρόνων;
 • Ξυπνάτε με πόνους στο λαιμό ή στην πλάτη;
 • Είναι το κάλυμμα του στρώματος σχισμένο ή λερωμένο;
 • Όταν ξαπλώνετε, νιώθετε τις σούστες ή πτυχές κάτω από την επιφάνεια;
 • Όταν κινείστε στο στρώμα, ακούτε τριξίματα, ή άλλους θορύβους;
 • Μήπως εσείς ή ο σύντροφος σας, στο στρώμα κυλάτε ο ένας πάνω στον άλλο άθελα σας;
 • Είναι το στρώμα σας πολύ μικρό ώστε να μη δίνει ένα ανενόχλητο ύπνο;
 • Είναι το ντιβάνι ή η βάση ανισόρροπη ή με βουλώματα;
 • Είναι τα πόδια και ή οι τροχοί φθαρμένοι;
 • Θα ήταν προσβλητικό εάν οι γείτονες δουν το στρώμα σας χωρίς κάλυμμα;

Εάν απαντήσατε ναι σε τρεις από τις πιο πάνω ερωτήσεις, τότε δεν κοιμάστε όσο το δυνατό καλύτερα.

Πέντε ή περισσότερες θετικές απαντήσεις, σημαίνει ότι είναι καιρός να αγοράσετε νέο κρεβάτι.
Η επιλογή του κατάλληλου στρώματος και κρεβατιού για τις δικές σας ανάγκες, απαιτεί χρόνο. Πρέπει να είναι μια προτεραιότητα για σας. Μην ξεχνάτε ότι θα περάσετε στο στρώμα σας το ένα τρίτο της ζωής σας.

Πώς μπορείτε να δείτε εάν ένα κρεβάτι είναι αναπαυτικό ειδικά για σας;

Σπαταλήστε χρόνο κάνοντας την σωστή επιλογή για κρεβάτι και στρώμα. Δοκιμάστε στρώματα σε καταστήματα. Συγκεντρώστε πείρα και αποφασίστε το επίπεδο ποιότητας και απαλότητας που σας αρέσει. Η απόφαση πρέπει να είναι δική σας και όχι του πωλητή.
Η αγορά των πολυτελών στρωμάτων τύπου pocket spring, θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Τα πολυτελή pocket spring στρώματα παίρνουν από μόνα τους το σχήμα του σώματος και το στρώμα μένει ίσιο ακόμα και αν γυρίζετε το στρώμα συχνά (που είναι σημαντικό με αυτό το είδος στρώματος). Επίσης τα pocket spring στρώματα μπορούν πολύ πιο εύκολα να προσαρμοστούν στις καμπύλες οποιουδήποτε σώματος και να προσφέρουν περισσότερη ξεκούραση.
Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα στρώμα που θα προσφέρει τη σωστή υποστήριξη για τη δική σας σπονδυλική στήλη. Δεν είναι αναγκαίο οπωσδήποτε να αγοράσετε ένα σκληρό ορθοπεδικό στρώμα. Εκείνο που είναι αναγκαίο για σας, είναι το στρώμα να ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.
Τα περισσότερα στρώματα χρειάζονται συχνά γύρισμα για να προστατεύονται από τη φθορά και να διατηρούν το σχήμα τους.
Ο συνδυασμός κρεβατιού και στρώματος απαιτεί την προσοχή σας!
Ο κόσμος αγοράζει ωραία και ακριβά στηρίγματα (κρεβάτια ή βάσεις) όχι μόνο για την εμφάνιση, αλλά και για την ποιότητα, το χρώμα και την αντοχή. Δυστυχώς όμως συχνά δεν κάνουν το ίδιο και με το στρώμα και απλώς βάζουν μια οποιαδήποτε επιλογή, συνήθως ένα φθηνό στρώμα. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει ο κάθε αγοραστής ότι δεν πρέπει να συνδυάζει το ένα με το άλλο και ότι τα κριτήρια επιλογής δεν είναι πάντα τα ίδια.
Η ποιότητα στο κρεβάτι είναι ίσως το σχέδιο, το χρώμα η πρακτικότητα, η αντοχή. Στο στρώμα το πιο σημαντικό είναι να προσφέρει πρώτα-πρώτα ξεκούραση και μετά η αντοχή και η εμφάνιση. Σίγουρα για τον κάθε αγοραστή η ξεκούραση είναι πολύ προσωπικό θέμα. Έτσι και η επιλογή πρέπει να γίνεται με τα προσωπικά εξατομικευμένα κριτήρια.
Ένα βασικό ερώτημα που τίθεται είναι το πότε θα αγοράσετε ένα καινούργιο στρώμα.
Μην περιμένετε μέχρι το στρώμα σας να μην είναι καθόλου αναπαυτικό ή να καταστραφεί τελείως πριν το αντικαταστήσετε. Εάν περιμένετε μέχρι τότε, η ποιότητα του ύπνου σας πιθανόν να αρχίσει να επηρεάζεται σοβαρά. Έχετε υπόψη σας ότι ένα καλής ποιότητας στρώμα θα αντέξει γύρω στα 10 χρόνια.
Το μέγεθος του κρεβατιού που θα αγοράσετε εξαρτάται από το μέγεθος του υπνοδωματίου. Όμως είναι πολύ σημαντικό ένα κρεβάτι με το στρώμα να είναι αρκετά μεγάλο για να είναι άνετο, ειδικά όταν κοιμούνται σ’ αυτό δύο άτομα.
Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για να αλλάξουν το κρεβάτι και το στρώμα τους λόγω του φόβου ότι το καινούριο τους στρώμα θα καταλήξει να μην είναι αναπαυτικό σαν αυτό που έχουν τώρα.

Το Συμβούλιο Ύπνου του Ηνωμένου Βασιλείου προτείνει ένα οδηγό για την αγορά κρεβατιού και στρώματος:

 

 • Καθορίστε τις προτεραιότητες σας έγκαιρα. Λάβετε υπόψη την τιμή, το χρώμα, την εμφάνιση, το βάρος, το γύρισμα του στρώματος, το μέγεθος, την υγεία σας, την ξεκούραση σας, τη σημασία της ποιότητας του ύπνου και της ζωής σας. Μην ξεχνάτε ότι στο κρεβάτι και στο στρώμα σας θα περάσετε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής σας, ίσως το ένα τρίτο και πουθενά αλλού δεν θα περάσετε ανάλογο χρόνο
 • Εάν είναι δυνατόν, δοκιμάστε μια συλλογή στρωμάτων για σύγκριση πριν αγοράσετε
 • Αγοράστε για σωστή υποστήριξη και ανάπαυση για το βάρος και ανάστημα σας – όχι μόνο για την τιμή
 • Ξαπλώστε πάνω στο στρώμα όπως συνήθως κοιμάστε και επίσης κάντε μερικές στροφές. Φορέστε αναπαυτικά ρούχα και αφαιρέστε οποιαδήποτε εξωτερικά εμπόδια, νιώστε άνετα
 • Μην παίρνετε μόνον πέντε δευτερόλεπτα για να δοκιμάσετε ένα στρώμα. Πέντε λεπτά ανά στρώμα είναι καλύτερα. Με την ησυχία σας – μην βιάζεστε, πάρτε όσο χρόνο θέλετε γιατί έτσι θα είναι ακόμη πιο καλή η αξιολόγηση που θα κάνετε
 • Δοκιμάστε με το σύντροφο σας, εάν το κρεβάτι είναι για δύο
 • Μην ξεχνάτε ένα κρεβάτι είναι ένα στρώμα και μια βάση που δουλεύουν μαζί – μην τα σκέφτεστε απομονωμένα
 • Προτιμάτε τα μεγάλα στρώματα. Να θυμάστε ότι τα μεγάλα στρώματα είναι πιο αναπαυτικά
 • Στην επιλογή στρώματος και κρεβατιού, η τιμή ενώ σίγουρα είναι σημαντική, εντούτοις δεν πρέπει να σας εμποδίζει από του να πάρετε αυτό που εσείς θεωρείτε ότι είναι καλύτερο για το σώμα σας. Επίσης δεν σημαίνει ότι αυτό που είναι πιο ακριβό, είναι αναγκαστικά το ιδανικότερο για καλύτερο ύπνο για σας. Εσείς θα βρείτε το καλύτερο για το δικό σας ύπνο με την προσεκτική επιλογή.
 • Μόλις αγοράσετε στον εαυτό σας ένα καινούριο στρώμα, φροντίστε να πετάξετε το παλιό. Μην το δώσετε στα παιδιά σας, σε συγγενείς, ή άλλους. Εάν δεν ήταν αρκετά καλό για σας, τότε δεν είναι αρκετά καλό για κανένα. Κατά την ακρίβεια, πιθανόν να είναι και κίνδυνος υγείας για άλλους και έτσι στείλτε το στα άχρηστα.

Προσέχω... για να έχω! Σημαντικές οδηγίες συντήρησης

 • Το στρώμα θα πρέπει να ταιριάζει ακριβώς στις διαστάσεις του κρεβατιού.
 • Κάθε τρεις περίπου μήνες θα πρέπει να το αντιστρέφεις, ώστε να έρχεται το κάτω πάνω, καθώς και να του αλλάζεις προσανατολισμό, φέρνοντας τα «πόδια στο κεφάλι» κάποιοι τύποι στρώματος δεν αντιστρέφονται.
 • Ακόμα κι αν αφαιρείται το εξωτερικό ύφασμα ώστε να μπορεί να πλυθεί, να χρησιμοποιείς πάντα ένα ειδικό αντιαλλεργικό προστατευτικό στρώματος, το οποίο θα πλένεις όσο γίνεται συχνότερα. 
 • Να το αερίζεις συχνά, αφήνοντάς το ακάλυπτο για μερικές ώρες. 
 • Χρησιμοποίησε ειδικά προϊόντα για να προλάβεις και να αντιμετωπίσεις τα ακάρεα που φωλιάζουν στα στρώματα.
 • Μην το πλένεις με νερό, καθότι η υγρασία το καταστρέφει, ούτε όμως και με στεγνό καθάρισμα, γιατί μπορεί να καταστραφούν τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο. Αντίθετα, μπορείς να το τινάζεις και να χρησιμοποιείς για τον καθαρισμό του ηλεκτρική σκούπα. 
 • Μην αφαιρείς την ετικέτα του. Μπορεί να χρειαστείς στο μέλλον τις οδηγίες ή, σε περίπτωση φθοράς, να εξασφαλίσεις την ισχύ της εγγύησης. 

Αν το στρώμα σου είναι φτιαγμένο από ελατήρια

Υπέρ: Γενικά πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των ελατηρίων και όσο πιο καλό το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα, τόσο καλύτερη και η ποιότητα του στρώματος. Έχεις μεγαλύτερη επιλογή όσον αφορά τη σκληρότητα που επιθυμείς και, επίσης, τα στρώματα με ανεξάρτητα ελατήρια προσφέρονται περισσότερο για ζευγάρια, καθώς η κίνηση του ενός δεν ενοχλεί τον άλλο. Είναι υγιεινά και ενδείκνυνται για το μεσογειακό κλίμα και για όσους ιδρώνουν πολύ.
Κατά: Πρέπει να «γυρίζεις» το στρώμα μας τακτικά, καθώς εύκολα χάνει το σχήμα του.

Αν το στρώμα σου είναι φτιαγμένο από λάτεξ

Υπέρ: Ενδείκνυνται για τα άτομα που υποφέρουν συχνά από αλλεργίες, κι αυτό γιατί δεν ευνοούν την ανάπτυξη ακάρεων. Είναι ανθεκτικά και αρκετά ελαστικά, ενώ αντέχουν μεγάλο βάρος.
Κατά: Από τη στιγμή που θα πάρουν τη φόρμα του σώματος, αρκετοί παραπονιούνται ότι ζεσταίνονται και ιδρώνουν περισσότερο. Κατά συνέπεια, δεν ενδείκνυνται για ζεστά και υγρά μέρη ή γι’ αυτούς που το καλοκαίρι θέλουν να κοιμούνται χωρίς κλιματισμό. Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα, καθώς υπάρχουν στρώματα με εξελιγμένα τεχνολογικά αφρώδη υλικά που έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό όπως τα στρώμα Memory & Memory Lux  .